Ekspertgruppe
for Global Sundhed
Alliancen for Global Sundhed har i august 2024 nedsat et udvalg af otte førende danske og internationale eksperter, der har udviklet konkrete anbefalinger til at få Danmark tilbage i førersædet på global sundhed. Ekspertgruppen addresser kritiske udfordringer og muligheder inden for global sundhed med henblik på at udnytte Danmarks styrker og erfaringer på området.
Ekspertgruppens rapport
Ekspertgruppen har udarbejdet en rapport med 19 anbefalinger til at styrke dansk engagement og lederskab i global sundhed. Rapporten er baseret på eksperternes indsigter samt nyeste viden og evidens, herunder indsigter fra Lancet-kommissionen om investering i sundhed (Global Health 2050).
Hvorfor en Ekspertgruppe for Global Sundhed?
01
Klimaforandringer, væbnede konflikter, økonomisk og politisk ustabilitet samt konsekvenserne af COVID-19-pandemien lægger et enormt pres på sundhedssystemerne, især i det Globale Syd. Samtidig er der en betydelig finansieringskløft inden for globale sundhedsinitiativer.
02
Danmark har en mulighed for at spille en ledende rolle i at fremme global sundhed, baseret på stærke kompetencer inden for seksuel og reproduktiv sundhed, international udvikling, innovation og forskning.
03
Ekspertgruppen samler konkrete anbefalinger til danske beslutningstagere med forslag til, hvordan Danmark kan bidrage til at sikre fremdrift på global sundhed i årene frem.
Mød eksperterne
Ekspertgruppen for global sundhed samler førende danske og internationale eksperter med viden indenfor global sundhed, udviklingsbistand og udviklingsfinansiering.
Angela Y. Chang
Lektor
Syddansk Universitet, medlem af Lancet Commission on Investing in Health
Haifaa Awad
Læge & Forperson
Mellemfolkeligt Samvirke
Justice Nonvignon
Teknisk direktør & Professor
Management Sciences for Health, University of Ghana
Anna Frellsen
CEO
Maternity Foundation
Steven L. B. Jensen
Seniorforsker
Institut for Menneskerettigheder
Tobias Alfvén
Professor
Karolinska Institutet
Ulla E. Müller
Direktør
UNFPA Nordic
Vibeke Brix Christensen
Læge & rådgiver
Læger uden
Grænser
01
Søren Brostrøm
Senior Adviser, World Health Organization
"Rapporten fremfører et overbevisende argument for, hvorfor Danmark bør investere mere i global sundhed og understreger vores forpligtelse og mulighed for at tage førertrøjen på."
02
Flemming Møller Mortensen
Medlem af Folketinget, Grønlands-, Udenrigs- og Udviklingsordfører, Socialdemokratiet
"Vi anerkender Alliancen og alle de engagerede partneres arbejde. Rapporten og dens anbefalinger er yderst rettidige, da vi snart begynder at udvikle den nye strategi for udviklingssamarbejde."
03
Majbrit Berlau
Generalsekretær, Sex & Samfund
"Et af rapportens stærkeste punkter er dens fremstilling af SRSR som et sundhedsanliggende - ikke en moralsk overbevisning eller ideologi."
04
Steven L. B. Jensen
Seniorforsker, Institut for Menneskerettigheder. Medlem af Ekspertgruppen for Global Sundhed
"Ekspertgruppen anbefaler, at Danmark prioriterer global sundhed i den næste danske udviklingspolitiske strategi, vedtager en dedikeret strategi for global sundhed og udpeger en ambassadør for global sundhed til at koordinere indsatsen og udnytte synergier."
05
Anna Frellsen
CEO, Maternity Foundation. Medlem af Ekspertgruppen for Global Sundhed
"Denne rapport afspejler ekspertisen fra os otte eksperter og vores netværk, understøttet af dybdegående analyser, diskussioner og sekretariatets støtte, hvilket sikrer, at anbefalingerne er baseret på et solidt evidensgrundlag."
06
Diane Gashumba
Ambassadør for Rwanda for de Nordiske lande
"Rapporten er klar og velstruktureret (...) Danmark bør tage globalt lederskab inden for sundhed ved at fremme gensidigt fordelagtige partnerskaber i Afrika. Danmark kan med sine styrkepositioner være med til at styrke lokal vaccineproduktion og fremme digitalisering på tværs af kontinentet."
Reaktioner fra førende globale sundhedsaktører
Nøgleaktører inden for global sundhed deltog i lanceringseventet og gav deres feedback på rapportens anbefalinger. Udforsk deres kommentarer her.